Z-Route
Z-Route
Asielstatushouders en gezinsmigranten van wie de inburgeringstermijn is ingegaan op of ná 1 januari 2022.
Voor asielstatushouders
Je bent al ingedeeld in een route die de gemeente voor jou bepaald heeft en de gemeente gaat dat ook betalen. Afhankelijk van dat advies stroom in de juiste groep in.
Voor gezinsmigranten
De gemeente heeft een advies uitgebracht over welke route het beste aansluit. Je moet dit zelf betalen. Je kunt hier eventueel een lening voor aanvragen bij DUO. Het kan zijn dat je al op een bepaald niveau bent, waardoor je in kunt stromen in een bestaande groep. Je krijgt dan natuurlijk ook een aangepaste trajectprijs.
Deze z-route bereid je voor op zelfredzaamheid in de maatschappij.
Het lesprogramma in de Z-leerroute bestaat uit de volgende onderdelen:
Ontwikkelen van schriftelijke vaardigheden naar A1, waaronder alfabetisering (Alfa A, Alfa B, Alfa C): lezen, schrijven, auditieve vaardigheden.
Ontwikkelen van mondelinge taalvaardigheden, met name praktijkgerichte spreek- en gespreksvaardigheden, woordenschat ontwikkeling, versterken uitspraak en verstaanbaarheid.
Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM)
Naast de taallessen hebben we in deze cursus veel aandacht voor het ontwikkelen van vaardigheden voor de dagelijkse praktijk en zelfredzaamheid. Je oefent met je klasgenoten in het Taaldorp en in de praktijk. De docent organiseert minimaal twee keer per maand een buitenschoolse activiteit zodat je samen met je klasgenoten de taal in de praktijk leert en oefent. Je leert zo ook andere mensen, organisaties en de stad kennen.
Daarnaast leer je (taal)vaardigheden die je nodig hebt voor je (toekomstige) werk.
Leer je snel? Dan is het mogelijk door te stromen naar A2.
Naast je docent heeft elke leslocatie een vast-aanspreekpunt, namelijk een cursistbegeleider, hierna CB. Je spreekt de CB maandelijks een-op-een over je voortgang en over de samenhang van de taallessen met voor jou belangrijke leefgebieden (gezondheid, gezin, financiën, werk) en je andere activiteiten.
Voortgang en examen
Je maakt elk half jaar een methode-onafhankelijke toets. Aan het eind van jouw traject heb je een gesprek met de gemeente of docent over je ontwikkeling.
DOE HET GRATIS INTAKEGESPREK!
Tijdens het gratis intakegesprek bepalen we je taalniveau, bespreken we je wensen en mogelijkheden en maken we een individueel taaltraject voor jou.